Het Reizende Wandkleed

Het Reizende Wandkleed, een prachtig project!

In- en aanleiding:

2018 was het feestjaar van Culemborg: het vieren van 700 jaar stadsrechten. Een mijlpaal die Culemborg als vrijstad op de kaart zette. En dat was voor mij een mooie aanleiding voor het project ‘Het Reizende Wandkleed’.

Samen met zoveel mogelijk Culemborgers een wandkleed maken voor de jarige stad. Waarom? Voor en met elkaar iets moois en blijvends maken bevordert immers sociale cohesie: saamhorigheid, (ver)binding, integratie en onderling contact. Met als resultaat: een uniek wandkleed voor en door Culemborgers!

Uitgangspunt en werkwijze:

In overleg met de gemeente en de vormgever heb ik een ontwerp en kleurstelling gekozen die aansloten op het thema’700 jaar Culemborg’. Mijn idee was dat het zou komen te hangen in de raadszaal van het Huis van de Stad. In mei zijn we gestart met de borduursessies. Wij waren welkom op 13 verschillende locaties met 17 borduursessies, verspreid over heel Culemborg. Inwoners werden via lokale media uitgenodigd om naar de verschillende locaties toe te komen om mee te helpen aan het cadeau voor de jarige stad. En wat een bijzondere ‘reis’ is het geweest! Zóveel enthousiaste deelnemers, prachtig om te ervaren hoe wildvreemden met elkaar samenwerkten en in gesprek raakten! De saamhorigheid die ontstond: met elkaar een wandkleed maken! En dát is gelukt. Op 6 december, de verjaardag van Culemborg, is het wandkleed onthuld, in de raadszaal, in aanwezigheid van het college en vele deelnemers en belangstellenden. “De plek waar hij ook hoort”, volgens Gerdo van Grootheest, burgemeester van Culemborg. Wát een feest was het: Culemborgers, bedankt, het waren ruim 300 deelnemers!

Reacties van enkele deelnemers:

  • “Heerlijk die verbondenheid met elkaar, de gesprekken die je hebt met al die verschillende mensen. Ik vond het rustgevend”. (Hannie)
  • “Wat erg leuk was, dat je heel veel mensen ontmoet en kennismaakt met mensen die je niet kent”. (Yvonne)
  • “Het gemeenschappelijke karakter, iedereen kon aanschuiven en ik vind borduren leuk. De gemoedelijke sfeer vond ik erg prettig. Zó prettig dat ik nu 2x per week in Olga’s atelier te vinden ben”. (Gerry)

 

Het Reizende Wandkleed_Eindresultaat

Laten we nog meer kleden borduren

Het wandkleed dat Olga Ellerman voor het stadhuis van Culemborg heeft geborduurd, brengt me op een idee: laten we veel meer wandkleden borduren, voor de vergaderzalen van het stadhuis. Die zalen hebben allemaal een heel slechte akoestiek. Dus als er vergaderd wordt, kun je elkaar slecht verstaan. Met kleden aan de wanden wordt dat een stuk beter. En het oogt ook nog veel leuker dan die kale bakstenen.

Martin van Raay, Culemborg